Tesettür Modasında Ferace Giyim

feraceFeracenin tarihi Osmanlı’ya kadar uzanır. O zamanlarda feraceyi erkeklerde giyiyordu ve 19.yüzyılda aşırı abartılı üretilmeye başlamış ve asıl amacının dışına çıkan bir giysi haline gelmiştir. Ve 1889 yılında amacının dışında kullanıldığı için ve artık tesettüre uygun olmadığı için II. Abdülhamid feraceyi yasaklamış ve yerine çarşaf giyme zorunluluğu koymuştur. Ancak erkeklerinde çarşaf ile saraya girmesi uygun olmadığı için sadece saray kadınlarının ferace giymesine izin verilmiştir. Cumhuriyet dönemine doğru ferace sadece uzun bir manto halini almıştır.

 

Ferace önceden dışarıdan ithal ediliyordu ancak daha sonra ferace alanında yoğun talep olmuş ve üretimine başlanmıştır.

 

 Ferace Nedir?

 

Ferace genellikle tek renk olup uzunluğu da ayak bilelerine kadar uzanır. Ferace artık günümüzde her açıdan çok değişti ve çeşitli modelleri de üretilmeye başladı. Feraceler de genellikle düz modeller kullanılır. Ama üreticiler artık çeşitli modeller üretiyor ve bu modeller arasında yakası pul payetli, inci detaylı, nakışlı, boydan düğmeli ya da fermuarlı, belinden büzgülü gibi birçok çeşitli modeller üretiliyor. Ve bu üretimi modaya uygun yaparak her kesimden insanın zevk duygusuna hitap ediyor. her kıyafette olduğu gibi feracenin de kombinine ve renk uyumuna dikkat edilmesi gerekiyor ve sezonun renklerine uygun bir şekilde kombin yapılmalıdır.

 

Kumaş seçimi de çok önemlidir. Mevsimine göre kumaş seçimleri yapılmalıdır. Kumaşın mevsime uyum sağlaması çok önemlidir. Yazın ince ve sezonun açık renkleri, kışın ise kalın ve koyu renkler tercih edilmelidir. Böylece ferace şık bir şekilde kombinlenmiş olur.

 

 Ferace Modelleri

 

Ferace her ortamda rahatlıkla kullanılabilir. Günümüz de feracenin çok çeşidi vardır ve her kullanıma uygundur. Düğünde, özel günlerde, günlük hayatta, okula giderken kısacası ferace her ortama uygundur ve güzel bir şekilde kombinlenirse gayet şık bir görüntü ortaya çıkar. Ferace abiye kıyafetlerde de kullanılır ve genellikle abiyelerin tamamlayıcı parçasıdır. Tüllü, pul payetli, simli varak desenleriyle abiyelere ışıl ışıl bir görüntü veriyor. Ferace tesettürlü bayanların zevklerine uygun bir şekilde üretimi yapılıyor ve Türkiye de birçok marka tarafından ferace üretimi yapılıyor.